Szinkronban a(z alkatrész)család

Előző bejegyzésben már beszéltünk a “hagyományos” alkatrészcsaládok létrehozásáról és használatáról! Egész jól kiveséztük a dolgokat. 🙂

A kérdés az, hogy mi van akkor, ha az adott alkatrész “importált” az az nem a Solid Edge-ben készült?

Tudunk-e ilyen esetben alkatrészcsaládot készíteni a beolvasott modell alapján?

Persze, hogy tudunk! 🙂 Nézzük melyek a fő lépések:

  1. Olvassuk be a modellt, ami ebben az esetben egy forgattyús tengely. Látható, hogy importált geometria, modelltörténet nélkül…
  2. Készíthetünk Segédmetszetet, ami méretezhető. Olyan 3D-s PMI-okat kell feltenni a modellre, amelyekkel a modell módosítható lesz, illetve meghatározza a modell viselkedését. Ezeknek a méretknek mind vezetőnek (lakat bezárva) kell lennie. A méret elhelyezésének sorrendje adta meg alapértelmezetten a módosítás irányát ST4-ben és előtte. ST5 emlékszik az utólsónak használt módosítás irányára! YEAH!!!
  3. Az Alkatrészcsalád panelen hozhatjuk létre a családtagokat, mint ahogy azt már taglaltuk. Szinkronban az a különbség, hogy kiegészül a panel a Geometriai szabályokkal és a megadott 3D-s Kényszerekkel. Ha vegyes módon használunk (hagyományos és szinkron), akkor ehhez jön még az Alakelemek kikapcsolása is, így ebben az esetben 4 részre lesz tagolva az Alkatrészcsalád panel.
  4. Egy új családtaghoz megadjuk a módosítandó méreteket, majd azok értékeinek megváltoztatásával és az Alkalmaz gombra kattintva egy “új” ablakban látható az új családtag.
  5. A további családtagok létrehozására célszerű használni a Másolás parancsot és a paramétereket módosítani.
  6. Lehet kombinálva használni a szinkront és a hagyományost. Ezt láthatjuk itt is mert kell egy olyan családtag, amin nincs rajta minden reteszhorony. Ilyenkor szinronból át kell menni hagyományosba és ott le kell törölni a reteszhornyot a Módosítás csoportban található Felületek törlése paranccsal. Ez ilyenkor bekerül a hagyományos részhez tartozó modelltörténetbe, ami alapján már ki-be kapcsolható lesz, mint “alakelem”.
  7. Ezt vissza lehet vezetni az összes családtagra, méghozzá úgy, hogy be kell tenni a “törölt alakelemet” a Kikapcsolt alaksajátosságok közé és ekkor minden eddigi családtagon látható lesz a horony, hisz a ki van kapcsolva a törölt alakelem. 🙂
  8. Egy új családtagot hozunk létre Táblázatos szerkesztési módban, de ezen nem használjuk a reteszhornyokat!
  9. Benépesítjük a családtagokat, ahogy már megismertük, hogy minden egyes családtag egyedi fájlként létrejöjjön.

Tehát nagyrész hasonló, mint amit hagyományos környezetben megismertünk.

Itt még azt is megimerhetjük, hogy hogyan lehet a rajz környezetben családtag táblát létrehozni és egy rajzon megjeleníteni az összes családtagokt.

  1. El kell helyezni a rajzlapon az egyik családtagot (ez lehet a mester alkatrész is, ebben az esetben még a méreteket is át tudjuk kérni).
  2. Lássuk el méretekkel, főleg azokkal, amelyek alapján a családtagokat létrehoztuk (ne felejtdük el, hogy importált alkatrészről van szó).
  3. Használjuk a Családtag tábla parancsot. Itt beállíthatjuk, hogy mely paraméterek szerepeljenek a táblázatban és milyen sorrendben.
  4. Persze a táblázat celláinak beazonosításához a méretszámokat le kell cserélnünk a beazonosító betükre, de ezt is könnyen megtehetjük! 🙂

Miért használunk ilyet?

Egyszerű a válasz, mert hasonló alkatrészeket egyszerűen tudunk ábrázolni egy rajzlapon, akár “táblázatos” formában.

Ami lényeg, az az, hogy a Szinkrontechnológiának köszönhetően teljesen mindegy, hogy a modellek a Solid Edge-ben készültek vagy más szoftverben… A Solid Edge-ben ugyanúgy lehet őket kezelni!!! 🙂

Sok sikert a használathoz!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! ÉS TE MIT GONDOLSZ ERRŐL A BEJEGYZÉSRŐL?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .