Solid Edge 2023 – Nemsokára érkezik

Az iskola elkezdésével megváltozik minden, kicsit “zizik” lesznek az emberek. Örömmel vettem tudomásul, hogy már nem az a legfontosabb dolog, hogy valaki a facebook-on tudassa, hogy gyermeke iskolába kezdett járni, habár minden szülő legyen büszke az ifjú nebulóra. Budapesten ezek a napok általában a közlekedésben tapasztalható óriási káoszokról szoktak szólni. Én alternatív módon úgy védekezek ez ellen, hogy vidékre szoktam találkozókat, képzéseket szervezni, mert ebben az esetben nem kell bejönni a városba.

Idén ez egy kicsit távolira sikeredett, meg sem álltam Huntsville-ig, ahol részt vettem a Solid Edge 2023-as verzió belső képzésén. Ez az a fórum, amikor a fejlesztő irodaházában 5 napon keresztül mindenhonnan a Solid Edge elkövetkezendő verziója folyik. Ilyenkor a képzés mellett lehetőség van a fejlesztőkkel közvetlenül beszélgetni, tanácsokat és visszajelzéseket adni. Miután a Solid Edge már egy jókora szoftvercsalád, így az egy hétnyi képzés éppen hogy csak elegendő volt.

SE2023 training

Solid Edge 2023 Update Training – Huntsville (AL)

Az idei is nagyon jól sikerült, én nagyon szeretem “demo back” sectiont, amikor mi mutatjuk meg a kedvenc új funkciókat. Én mindig viszek bele egy kis magyar virtust, humort, plusz szakmaiságot és nem csak szárazon “visszaböfögöm”, amit korábban hallottam, láttam. Van lehetőségünk ilyenkor egymás országaiban uralkodó gazdasági és más helyzetekről is beszélgetni. Sajnos az én esetemben előkerült többször is az ukrán-orosz viszály, ami előtt mindenki értetlenül áll, de a távolság miatt sokkal nyugodtabban kezelik. Mindig szokott lenni valamilyen kis összetartás is, idén baseball meccsre mentünk el közösen. Életemben nem voltam még ilyen sportrendezvényen, így érdekesnek találtam, hogy a helyi Trash Panda-t megnézzem. A srácok igyekeztek nekünk elmondani a szabályokat, az maradt meg, hogy a homerun-nál mindenki happy és hogy sokszor elütötték a labdát, de mégsem ért pontot. A helyi csapat nyert, így az odavaló barátaink boldogok voltak.

SE2023 baseball

Egy kis kikapcsolódás

Egy picit vissza a Solid Edge 2023-hoz, amely októberben érkezik. Szerintem egy nagyon jó kis verzió lesz, megújuló felhasználói felülettel, hogy a Siemens szoftverek hasonlóan nézzenek ki. Ha jobban érdekel, akkor látogass el ide a fórumba és még kérdéseket is tehetsz fel:

Discuss the Solid Edge 2023 Sneak Peek on September 14 Ask the Expert Day. (siemens.com)

Solid Edge szakma, mint mindig

Többször is foglalkoztam már valamilyen fizikai vagy matematikai jelenségen alapúló kihívás Solid Edge-es megoldásával. Múltkor Csabi kollégámnak volt egy nagyon frankó labirintusos blog-ja a céges blog.eplm.hu-n, a Siemens-nek is megtetszett és “kölcsönkérte”. Nézelődök, olvasgatok a fórumokon és egy srác leírta, hogy  a Solid Edge-t hogyan használja csónak tervezésre és hogy miként számoltatja ki a bemerülő térfogatot a felhajtóerő meghatározásához.

SE2023 térfogat

Solid Edge 2022 – Térfogat meghatározása

Amikor olvastam a leírását, akkor azon gondolkoztam, hogy talán van egyszerűbb dolog is, mint ahogy ő csinálja, de az sem rossz, hisz eljut a céljához. Miután a felhajtőerő is szóba jött, így rögtön beugrottak a fizikai tanulmányok és Archimédesz törvénye.

Ezt azért nagyon szépen le lehet kezelni a SE-ben egy kisebb felületmodellezési mutatvánnyal. A srácnak az volt a problémája, hogy szerinte sok lépésből tudja megoldani.

Ez a kis videó bemutatja a lépéseket:

Aki megnézi a videót, a következőket tanulhatja meg:

 • Alkatrészmásolat beszúrása
 • Multibody modellezés
 • Metszett “felületek” parancs használata
 • Térfogat meghatározás
 • Változótábla használata

Ebből az egyszerű kis dologból is mennyi mindent lehet tanulni…. Ezért is ajánlom, hogy próbáld te is ki ezeket, mert soha sem lehet tudni, hogy éppen a fiad vagy a lányod fizikafeladatát fogod megoldani Solid Edge segítségével.

Hírdetés

4 thoughts on “Solid Edge 2023 – Nemsokára érkezik

 1. megnéztem a sneak peek videót, szép, jól néz ki az új interfész
  a szalagsort egyszer már eltüntették az ST2-ben, akkor az a régi felhasználóknak nem tetszett, nekem sem – de akkor még 4:3-as monitorom

  • volt, lehet, hogy ideje váltani
   a szerelés környezetben a model views nekem bejön
   (elnézést, hogy 2x, de valamiért levágta a felét az üzenetemnek)

 2. Béla, inkább 2x, mint egyszer sem. 😉 A parancsfüggő szalagsor halott, kivezetik miután nem Siemens standard és sok szempontból megkötötte a fejlesztők kezét. Én 2 nap után megszoktam, igaz, hogy lehet még mit csiszolni rajta… Jó verzió lesz ez, sok aprósággal. 😉

 3. Visszajelzés: Solid Edge 2022 – Formázd meg gondolataid | Solid Edge (R)eloaded

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! ÉS TE MIT GONDOLSZ ERRŐL A BEJEGYZÉSRŐL?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.