Solid Edge 2021 – Tényleg nincs lehetetlen

Az év végéhez közeledve a felhasználók egy része már átállt a Solid Edge aktuális, 2021-es verziójára. Óvatosságból azt szoktam mondani, hogy várjuk meg az első karbantartási csomagot, de anélkül is mehet a használat. Sokan visszajeleztek, hogy nagyon jó funkciók kerültek bele ebbe a verzióba, ezt magam is meg tudom erősíteni. A fejlesztők nyitottak a felhasználói visszajelzésekre, sőt rajtunk keresztül külön kérik is. Ezt én értéknek tartom, hisz ebben a megváltozott, felgyorsult (csak, hogy közhelyeket puffogtassak) világban is figyelembe van véve a felhasználói akarat, elképzelés.

Az év vége felé mutatja meg a Siemens a Parasolid geometriai mag legújabb fejlesztéseit, miután a saját geometriai kernelét építi be a SE-be és az NX-be is, így ez valamilyen szinten az előhírnöke a Solid Edge 2022-es verziójának. Természetesen ezeknél az “eldugott” funkcióknál sokkal több lesz benne, de az alapok fontosak, amelyekre lehet építkezni, amelyből lehet következtetni.

Ha érdekel, hogy milyen fejlesztések lesznek a Parasolid V33-ban, akkor azt itt megtekintheted:

https://blogs.sw.siemens.com/plm-components/parasolid-v33-0-release-highlights/

Az jól látszik, hogy a Konvergens modellezés továbbra is nagy szerepet fog kapni, az az a B-Rep és a Mesh modellek közös létrehozása és szerkesztése tovább erősödik.

Parasolid V33

Parasolid V33.0 – Forrás: Siemens DIS Blog

Solid Edge szakma, mint mindig

Térjünk vissza egy kicsit a Generatív tervezéshez, ami néhány évvel ezelőtt berobbant a köztudatba, rendesen hypeolva volt de, mint mindennek ennek is megvan a maga marketing élet görbéje, ami attól is függ, hogy mennyire tudják alkalmazni a felhasználók. A Solid Edge évekkel ezelőtt bemutatott megoldása a Frustum technológiájára épült, amit azóta felvásárolt a PTC. Ebbe minden, legalább Classic csomagot használó ügyfél belekóstolhatott, kipróbálhatta, de érdemben nem tudott vele mit kezdeni, mert nem lehetett “kimenteni” a hálómodellt.

Solid Edge Generatív Design

Solid Edge 2021 – Generative Design

Egy korábbi bejegyzésemben írtam is arról, hogy sajnos úgy nehezen fog terjedni egy technológia, ha csak nézegetni lehet, persze jó kiindulási alapot adhatott a saját modellünk megalkotásához, ennek fényében nem is nagyon sajnáltam, hogy a PTC elvitte a portékát. Felvázoltam, hogy minden bizonnyal a Siemens ezt házon belül pótolni fogja, szóval ezt is hozhatja a következő év.

Azonban van egy jó hírem a számotokra, hogy nem kell a “mindent a szemnek, semmit a kéznek” engedelmeskedni, mert van megoldás arra, hogy a legenerált modellt fel tud használni (jelen pillanatban).

Főbb lépések:

  1. Futass egy GD elemzést, majd jelenítsd meg egyedül a kapott hálómodellt
  2. Mentsd el képként, ahol wrl fájlformátumot állíts be (ez is hálómodell lesz)
  3. Nyitsd meg Meshlab-ben a wrl-t és mentsd el stl-ként, amit vissza tudsz olvasni Solid Edge-be

Íme, a gyakorlatban:

Ugye, hogy nincs is lehetetlen, a fenti leírás leginkább a Solid Edge 2020-ra lett kitalálva, de a 2021-re is működik. És ezután jön képbe a Konvergens modellezés, hogy hozzá tudj nyúlni a háló modellhez. Jó hétvégét!

Hírdetés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! ÉS TE MIT GONDOLSZ ERRŐL A BEJEGYZÉSRŐL?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.